dziwny dźwięk po włączeniu klimy - film

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rutek75
    Classic
    • 2011
    • 4

Witam wszystkich,

Jestem od 3 dni posiadaczem Skody. Zakupiłem ją w piątek:

Skoda Octavia Tour I - 2006 r, przebieg 210 000.
    1.9 TDI ASV 110KM

Moje wrazenia,

Gdy kupowalem auto mialo rozgrzany silnik i wydaje mi sie wiem juz dlaczego tak bylo...
    Ale po kolei.
    Auto blacharsko super ok, w srodku brakuje takiego czarnego pokrętełka od ustawienia lusterek , mam pytanie czy mozna to dokupic i ile to moze kosztowac, nie wyglada zeby cos bylo zlamane , czy uszkodzone.

W sobote zakupilem nowe opony bo te na ktorych stala do niczego sie nie nadawaly. Okazalo sie ze przed sprzedaza byly zmienione bo nowe wentyle przy wymianie obejrzalem tarcze klocki sa nowe, ale widac ze auto bardzo dlugo stalo, moze te tarcze jakos wroca do normalnosci sie dotra jak nie bede musial nowe zamieniac na nowe

Auto w trakcie jazdy nie kopci, jechalem za nim , zona prowadzila, na kazdym biegu probowala troszke przeciagnac i nic zero dymu.

NAtomiast problem pojawil sie nastepnego dnia rano. Auto jakos slabo odpalilo, zatrzeslo sie az troche ale jednak, natomiast dzisiaj rano zaraz po zapalaniu zgaslo, odplailo dopiero za drugim razem no i zadymilo przy odpalaniu na niebiesko.

Zastanwiam sie o co chodzi, czy turbo walniete i olej scieka a przy zapalaniu sie wypala, czy pompowtyrskiwacze moze sa uszkodzone???

Zauwazylem tez ze delikatnie puka przy skrecaniu w prawo, mechanik powiedzial ze to gorne mocowanie amortyzator, ze lozysko zatarte, i to moze byc efekt tego ze ten samochod dlugo stal nieuzywany.

Czy to prawda ze model Octavia Tour jest podwyzszana, ma większe prześwity?
    Czekam na jakies podpowiedzi.

Pozdrawiam
    Arek
  • lukask
    Classic
    • 2010
    • 9

Witam,

Dopiero co kupiłem autko - jeszcze nie przerejestrowałem a już coś chyba nie tak.
    Będąc w Niemczech było wszystko z klimą chyba OK, lub - tak jak czytałem na forum poniżej 5* C klima się nie włącza. A było około 1* C.

Wczoraj zauważyłem, że po włączeniu klimy pojawia się dziwny dźwięk. Słychać go w 33 sekundzie filmu.
    Czy to sprężarka daje ostatnie tchnienie? Na filmie skierowałem obiektyw na wentylator chłodnicy - ale dźwięk dobiega z tego drugiego.
    Co to może być?

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Z góry dziękuję za pomoc.

"nowy"
    ALH + program

Komentarz

• tom2212
      RS
      • 2008
      • 3892

Zamieszczone przez lukask
      wentylator chłodnicy - ale dźwięk dobiega z tego drugiego
      wydaje się jakby coś się przycierało i jak na mój słuch to będzie od wentylatora i skoro duży jest ok to mały się zaciera czyli jest do wymiany

[ Dodano: Sro 07 Kwi, 10 20:07 ]
      apropo a nie ociera ci o coś ten wentylator ?

Komentarz

• lukask
        Classic
        • 2010
        • 9

Dzięki za szybką odpowiedź.

Wydaje mi się, że nic tam nie obciera.
        Zaobserwowałem to dopiero dwa razy.
        Trwa to tak jak na filmie - parę sekund i tylko po uruchomieniu silnika. Później gdy włączam klimę tego nie ma.
        ALH + program

Komentarz

• tom2212
          RS
          • 2008
          • 3892

ale czy dzwiek faktycznie dobiega z wentylatora ?? lub z jego okolic ?

Komentarz

• lukask
            Classic
            • 2010
            • 9

tak. jest to dźwięk z wentylatora po lewej stronie maski - stojąc przodem do auta.

dokładnie tu:

ALH + program

Komentarz

• tom2212
              RS
              • 2008
              • 3892

to możesz go spokojnie wymienić

Komentarz

• lukask
                Classic
                • 2010
                • 9

jak dostanę blachy to zrobię tak jak mówisz i się odezwę.
                koszt powinien być duuużo niższy od sprężarki.
                przynajmniej będę spał spokojniej

Na razie dziękuję
                ALH + program

Komentarz

Pracuję...